Zomervakantie 2008

zomer 2008   fotoalbum   links

Wanneer?

Van 12 juli t/m 1 augustus.

Waar?

"Camping Reiterhof" te Hopfgarten im Brixental, Tirol Oostenrijk.

Van dag tot dag!

Zaterdag 12 juli.
Om 02.10 uur weggereden vanuit Hoogezand naar Oostenrijk.Tegen 13.00 uur kwamen wij aan bij de camping "Reiterhof". We hadden nog niet zo lang de tent staan, toen het begon te regenen en te onweren. Nog even kleine boodschappen gehaald in Hopfgarten en daarna bij Gasthaus Mamooserhof, tegenover de camping, gegeten.
Zondag 13 juli.
Na het ontbijt hebben de kinderen gezellig met de buurjongens (Ferron 4 en Roan 7 jaar) gespeeld. Rond 13.30 uur besloten wij de auto te pakken en een stukje te rijden. Wij zijn richting Rattenberg gereden, wat de kleinste stad van Oostenrijk is. Hier hebben wij de auto geparkeerd en onder een paraplu de stad bekeken. Via een kleine omweg, door het Alpbachtal, naar Brandenberg gereden. Rond 17.00 uur waren wij terug op de camping. Even bij de tent gezeten en daarna de auto gepakt naar Gasthof Aunerhof. Hier hebben wij heerlijk gegeten.
Maandag 14 juli.
De hele nacht heeft het geregend. De voorspellingen zagen er slecht uit en de hele dag zou het blijven regenen. Na het ontbijt zijn wij naar de "Aufenthaltsraum" gelopen, waar een televisie staat met tafels en banken. Het was er in elk geval warmer dan buiten. Doordat het niet ophield met regenen, hebben wij nog een stukje gereden met de auto. Vanaf Westendorf zijn wij eerst naar de Alpenrose (1553 m.) gereden, maar deze weg hield hier op. Terug naar Holzhamm gereden en vanaf hier via Windau naar Rettenbach. Hier kwamen wij bij een "mautstelle", door al die regen was het jammer om deze weg te nemen.
Dinsdag 15 juli.
Vanmorgen geen regen, maar eerst nog wel bewolkt en fris. Gelijk na het ontbijt de auto gepakt en naar Kelchsau gereden. Hier kwamen wij bij een "mautstelle", waar wij 4 euro voor moesten betelen. De weg vervolgd naar de Tiefentalalm (1441 m.) en hier de auto geparkeerd. Om 11.30 uur zijn wij via een rustig omhoog lopende weg naar de Oberkaralm (1612 m.) gelopen. Na een beste klim kwamen wij bij de Öfeleralm (1988 m.). Doorgelopen via een prachtige omgeving, langs sneeuw, alpenroos en meertjes over 2024 m. naar de Regenfeldalm (1990 m.). Uiteindelijk kwamen wij bij de Foissachalm (1820 m.) uit, waar wij via een steile afdaling tussen de koeien en paarden moesten doorlopen terug naar Tiefentalalm. Tegen 17.30 uur kwamen wij aan bij de auto. In totaal hebben wij 6 uur gelopen.
Woensdag 16 juli.
Het was stralend mooi weer, toen wij rond 08.00 uur opstonden. Op tijd hebben wij de auto gepakt en zijn wij richting Ellmau gereden. Hier hebben wij de auto bij het dalstation neergezet en het treintje omhoog genomen naar het Bergkaiser restaurant (1500 m.). Hier begon voor de kinderen het Ellmi’s Zauberwelt avontuur. Ze hebben eerst genoten van de speeltoestellen en vooral de toestellen waar ze met water konden spelen. Rond 16.30 uur hebben wij het treintje naar beneden genomen en zijn wij terug naar de camping gereden.
Donderdag 17 juli.
Bij het opstaan was het nog droog, maar dit sloeg om 10.00 uur in één keer om. Wij waren net van de camping weggelopen, toen het begon te regenen. Gelukkig waren wij hier op voorbereid en met de paraplu’s op vervolgden wij onze wandeling. Wij hadden besloten de blauwe route van 8,7 km te lopen. De regen bleef maar doorgaan, maar al met al hadden wij veel plezier. Terug naar de camping gelopen, waar wij rond 13.30 uur aankwamen. In Hopfgarten hebben wij het centrum nog even bekeken, maar echt leuke winkeltjes waren hier niet. De kinderen hebben na het eten met zijn allen gevoetbald en rolden daarna stuk voor stuk in bed. Later kwamen Ketie en Robert gezellig bij ons zitten.
Vrijdag 18 juli.
Het was nog bewolkt bij het opstaan. Na het ontbijt zijn Sebastiaan, Benjamin, Roan en Ferron met een vuilniszak van de berg gegleden. Na het sleetje rijden, zijn alle kinderen van het veldje naar Salvenaland gegaan. Het is een grote speeltuin vlakbij de camping, waar je geen entree voor hoeft te betalen, enkel voor de roddelbaan, minigolf en elektrische autootjes. Nadat de kinderen een poos weg waren, zijn alle ouders gaan kijken en hebben wij met zijn allen op het terras gezeten. De lucht klaarde steeds meer op en iedereen ging zijn eigen weg. Wij hebben de auto gepakt en naar Westendorf gereden, waar wij de Mautstelle voor 3 euro hebben genomen. Deze weg hebben wij helemaal tot het einde genomen, waar wij de auto hebben geparkeerd bij parkplatz Krumbach (1286 m.). De zon begon heerlijk door te breken, zodat de kinderen heerlijk bij het water met stenen, dammetjes hebben gebouwd. Op een gegeven moment zijn wij een klein stukje omhoog gelopen naar de Jägerhutte (1352 m). Simone wilde eten gaan koken, toen bleek de gasfles leeg te zijn.
Zaterdag 19 juli.
Vanmorgen besloten om samen met Ketie, Robert, Roan en Ferron naar Hexenwasser te gaan. Bij Söll (700 m) hebben wij de auto’s geparkeerd en de gondel naar boven genomen tot het Mittelstation (1150 m). De kinderen hebben gelijk hun zwembroeken aangetrokken en met de heksenvlot gespeeld. Wij zijn met zijn allen naar Gasthaus Hochsöll gelopen en een kopje koffie gedronken. Bij de heksenparaplu’s, konden de kinderen een pingpong balletje door water omhoog laten gaan en met een bepaalde pan geluid maken via de handgrepen. Later hebben de kinderen gezien hoe water omhoog gepompt kan worden. Doorgelopen naar de heksenwasplaats, waar Simone en de kinderen door een modderbad zijn gelopen. Via een blotevoetenpad verder gelopen tot aan de Imker. Na een vermoeide en zeer leuke wandeling hebben wij om 15.30 uur de gondel naar beneden genomen. Robert en de kinderen zijn vanaf de parkeerplaats bij de M-Preis bij andere Robert ingestapt en met zijn allen naar het zwembad gereden. Ketie en Simone hebben boodschappen gedaan voor de barbecue. Op de camping heerlijk met zijn 8-en gebarbecued om de gezellige dag af te sluiten. Alfred kwam nog vertellen dat de winkel die de gasflessen vult gesloten was en dat hij het maandag opnieuw probeert. Gelukkig brengt Ketie elke keer een thermoskan met heet water, zodat wij wel koffie kunnen maken.
Zondag 20 juli.
We gaan eerst wassen op zondag. Nadat alle was droog was, hebben wij de schoenen aangetrokken en een wandeling vanaf de camping gemaakt. Wij hadden wel de paraplu’s meegenomen, want de voorspellingen waren slecht. De wandeling was in totaal 8,6 km. De lucht werd steeds donkerder en vlak bij ons begon het te onweren. Gelukkig is de grote bui vlak langs ons heen getrokken, zodat wij maar heel even de paraplu nodig hebben gehad. We waren nog maar net bij de tent of het kwam met bakken uit de lucht. Gelukkig was het al rond etenstijd en hebben wij de auto gepakt naar Gasthof Aunerhof om daar te eten. Terug op de camping hield de regen niet op en kwamen Ketie en Robert bij ons zitten, omdat zij hun voortent al van de caravan hadden gehaald. Morgen gaan zij al een stukje richting huis rijden. De laatste avond samen hebben wij gezellig afgesloten.
Maandag 21 juli.
Eerst hebben wij de buren uitgezwaaid en daarna ontbeten. Na het eten zijn wij richting Wörgl gereden, om te winkelen. Het weer klaarde aanzienlijk op, waardoor wij besloten richting Rattenberg te rijden. De kinderen wilden nog graag de ruïne bekijken. In Rattenberg leuke souvenirs gekocht voor de ouders. Hierna met de auto naar Kundl gereden, waar wij via een onverharde weg langs de Kundler-klamm zijn gereden. Op deze weg mocht je beslist niet in de berm rijden en de weg was gevaarlijk. Dit stond met borden aangegeven.
Dinsdag 22 juli.
Het zou vandaag een koude, regenachtige dag worden, dus besloten wij een rondrit met de auto te maken. Via de secundaire weg 171 zijn wij naar Kühtai gereden. Tegen 13.00 uur kwamen wij in Kühtai aan. Het was hier zo koud, dat wij over onze vesten nog een jas moesten aantrekken. Gelukkig hadden wij allemaal een lange broek aan. De sneeuwgrens was in 1 dag behoorlijk gedaald, want op de bergtoppen lag verse sneeuw. Wij hebben hier maar een klein stukje gelopen, omdat het erg koud, winderig en er regen/sneeuwval was. Rond 18.15 uur waren wij terug, waar wij eten gingen maken en de kinderen bij de tennisbaan tennisballen gingen zoeken. Na het eten een kleine wandeling van 3,6 km gelopen en daarna heerlijk gedoucht om warm te worden.
Woensdag 23 juli.
Vanmorgen pas om 09.00 uur uit ons bed gekropen. De hele nacht had het geregend en dit hield maar niet op. Besloten om vandaag naar Kufstein te rijden, want wij hadden van Kerstin vrijkaarten gekregen voor de glasblazerij Riedel. Je kon het hele proces volgen, van het oven, een klein glas bolletje, blazen van de vorm van het glas, maken van de steel en daarna de voet. Met 4 personen zijn ze bezig om 1 glas te maken en de samenwerking is geweldig. Sebastiaan heeft alles tot op de puntjes gevolgd. Een groot bierglas kost al 19 euro, een klein borrelglaasje met kleur kost 23 euro en dan heb je het nog niet over een grote vaas van 109 euro. Nadat wij alles bekeken hebben zijn wij doorgereden naar Kiefersfelden. Hier hebben wij de auto geparkeerd bij de Hechtsee, waar wij om het meer hebben gelopen. Op een gegeven moment konden wij richting de Längsee en Pfrillsee lopen, besloten om alleen naar de Längsee te lopen, waar Robert een herinnering in de boom heeft gekerfd.
Donderdag 24 juli.
Het was een genot om wakker te worden, want het regende niet. Wij wilden naar de Tiefenbachklamm, maar deze stond enkel op wandelbordjes aangegeven en hier zijn wij gewoon voorbij gereden. Uiteindelijk zijn wij er wel bij uitgekomen, maar de auto konden wij hier nergens parkeren, dus terug naar Pinegg gereden, waar wij de auto geparkeerd hebben bij het Kaiserhaus. Vanaf hier zijn wij naar de Kaiserklamm gelopen. Bij een klein stukje moesten wij via een paadje door de rotsen, wat de kinderen geweldig vonden. Aan het einde van de Klamm, hebben wij een mooi plekje aan het water opgezocht. Hier hebben wij ons brood opgegeten en daarna een lange tijd met water en stenen gespeeld. Sebastiaan en Robert hebben samen een mooi bouwwerk gemaakt, waar het water nog maar amper doorheen stroomde. Benjamin en Simone hebben samen een mooi torentje van stenen gemaakt.
Vrijdag 25 juli.
Gelijk na het ontbijt de auto gepakt en bij Kelchsau de mautstrasse genomen naar Gasthof Wegscheid (1148 m) en de auto geparkeerd. Via een smal, steil en erg nat paadje zijn wij richting de Neue Bamberger Hütte (1761 m) gelopen. Bij de Kuhwildalm moesten wij stoppen, want er kwam een helikopter met een dode koe eronder aan hangend. In totaal waren er 2 dode koeien, deze waren in de sneeuw uitgegleden en naar beneden gevallen. Het was een apart gezicht om een koe onderaan een helikopter te zien. Doorgelopen naar de Neue Bamberger Hütte, waar wij wat hebben gedronken met een eigengemaakte cake erbij. Na een tocht van 4 uur waren wij om 15.00 uur terug bij de auto. Voordat wij terug naar de camping reden, hebben wij bij een klein stuwmeertje nog een uur met water en stenen gespeeld.
Zaterdag 26 juli.
De auto gepakt en naar Westendorf gereden. De auto bij de Alpenrosebahn dalstation (796 m) neergezet en de gondel naar het bergstation Talkaser (1770 m) genomen. Hier hebben wij de Alpinolino murmeltierrallye gelopen, waar van alles te doen was rondom het murmeltier. Je kon voelen, ruiken, puzzelen, zien en horen. Ook nog naar het kruis van de Guggenkögele (1886 m) gelopen. In de verte begonnen zich al donkere wolken te vormen, dus besloten wij gelijk richting het kruis Fleiding (1892 m) te lopen. Het was een steile klim omhoog en ondertussen moesten wij het weer ook goed in de gaten houden. Heel even bij het kruis gekeken, waar Sebastiaan zijn naam in het boek heeft gezet en daarna in een rap tempo naar het bergrestaurant teruggelopen. De lucht werd steeds zwarter en rondom ons heen was het aan het onweren. Op een gegeven moment kwam het onweer aardig dichtbij en begon het licht te regenen, dat wij de spullen bij elkaar hebben gepakt en de gondel wilden nemen. De gondel was voor tijdelijk gesloten i.v.m. het slechte weer.
Zondag 27 juli.
Na het ontbijt zijn de kinderen samen met Jalie en Silke naar Salvenaland gegaan. Robert heeft eerst ons luchtbed geplakt, want wij werden wakker met onze billen op de grond. Rond half 12 zijn wij met zijn allen terug naar de tent gelopen en hebben wij wat gedronken. Na het brood eten zijn wij samen met Mia en Lodewijk en de kinderen naar het zwembad gelopen. Hier hebben wij een lange tijd vertoefd. In het meer ligt een grote trampoline en een grote ijsschots, waar je klimmend op de top kunt komen. Robert is samen met Sebastiaan op de ijsschots geklommen en later eraf gegleden. Richting Kelchsau begon het helemaal dicht te trekken, dus terug naar de tent. We waren nog maar net bij de tent, toen het begon te regenen en onweren. Hierna de auto gepakt en naar Aunerhof gereden om te eten.
Maandag 28 juli.
Na het ontbijt zijn wij gelijk weggereden naar Brixen im Thale. In Brixen hebben wij een smalle weg omhoog genomen naar het Jausenstation Oberkaslech (1042 m). Robert heeft nog geprobeerd een stuk verder te rijden met de auto, maar de weg liep dood, dus terug naar het Jausenstation waar wij de auto mochten neerzetten van de eigenaar. Rond 11.00 uur zijn wij via een steile klim naar de Filzalmsee (1300 m) gelopen. Je had hier ook een erlebnisweg "Fusssohle", waar je over stenen, dennenappels, zand en later door een modderbad moest lopen. Doorgelopen naar de waterspeelplaats, waar de kinderen een lange tijd hebben gespeeld. Vanaf hier zijn wij naar de Keatalm (1494 m) gelopen, waarna wij een stuk verder over de Höhenrundweg zijn gelopen. Bij Jausenstation Oberkaslech een ijsje gekocht en terug naar de camping gereden.
Dinsdag 29 juli.
Vanmorgen opnieuw een stralende dag bij het opstaan. Gelijk na het eten de auto gepakt en richting Kirchberg gereden. Vanaf hier naar Aschau, waar wij via een mautstelle (4 euro) naar de Stallbach Grundalm (1321 m) zijn gereden en de auto hebben geparkeerd. De kinderen wilden graag een rustdag. Via de Karalm een klein stukje gelopen tot aan een mooi beekje. Op deze plek voegden 2 beekjes zich samen tot 1. Hier hebben wij een heerlijke tijd bij de beek vertoefd, waar vele dammetjes en damdoorbraken zijn gemaakt. Aan het begin van de avond was Scooby al een geruime tijd erg onrustig en dat was ook niet zo gek, want na het eten begon het iets te regenen, maar dit veranderde snel. De regen werd zo hevig, dat wij de caravans tegenover ons niet meer konden zien en het onweer werd ook steeds harder. Op een gegeven moment moesten wij Scooby in de auto doen, want alles stond blank om de tent. Rond 23.00 uur werd het minder en hebben wij Scooby uitgelaten en hierna ons bedje opgezocht.
Woensdag 30 juli.
Het was heel gek om te zien, maar na die zware regenbui van gisteren, was de lucht vanmorgen helder blauw en scheen de zon volop. Sebastiaan wilde vandaag graag naar een Klamm en niet te ver lopen. Allebei zijn zij erg vermoeid. Via Scheffau, Going, St. Johan i. Tirol, Waidring naar de Teufelsklamm gereden. Je reed met de auto door deze Klamm en kwam bij de Pillersee uit. Hier de auto gedraaid en via Lofer naar Weißbach gereden, waar wij de auto bij de Seisenbergklamm hebben geparkeerd. Deze Klamm is 600 meter lang en in 1831 hebben ze een houten waterweg aangelegd. Je loopt hier over watervallen, vanaf de Klammgeist tot de Dunkelklamm, door nauwe rotswanden, waar weinig zonlicht door komt. De houten bruggetjes waren erg smal, dat als je elkaar moest passeren je erg moeilijk langs elkaar heen kon. Aan het einde van de Klamm konden wij het niet laten om even bij het water met stenen een dam te bouwen. De kinderen hebben de hele weg terug bijna geslapen.
Donderdag 31 juli.
De kinderen wilden vandaag graag roddelen, dus gelijk na het ontbijt naar Salvenaland gelopen. Bij de kassa kon je voor 2 euro en 5 euro borg een muntje kopen voor de roddel. Het was maar goed dat het nog niet zo warm was, want het paadje omhoog met de roddel achter je aan was behoorlijk steil. Simone is 6x omhoog gelopen en Robert 9x, omdat Sebastiaan graag een keer alleen naar beneden wilde. De kinderen vonden het prachtig, maar hadden het hierna ook wel gezien. De klim was te steil op het laatste stuk. Robert heeft Scooby uitgelaten en heeft de berg voor de camping nog even beklommen. Scooby had door het warme weer niet zoveel zin om te lopen. Simone heeft in de tussentijd voorbereidingen getroffen met het inpakken van de meeste spullen. Na het brood eten onze zwemspullen gepakt en naar het zwembad gelopen. 's Avonds naar het restaurant van Salvenaland gelopen, waar wij heerlijk hebben gegeten. De kinderen hebben intussen nog voor de laatste keer in de speeltuin gespeeld. Op de camping is Benjamin gelijk op bed gegaan. Sebastiaan heeft Robert geholpen met het afbreken van het tentje. Hopelijk blijft het droog vannacht en kunnen wij morgen de tent droog inpakken.
Vrijdag 1 augustus.
Vanmorgen om 07.45 uur opgestaan. Even rustig ontbeten en daarna de boel gepakt. De kuip van de tent was erg vies aan de onderkant met modder, dus dat was even goed schoonmaken. Wij hebben rustig de tijd genomen, zodat de tent droog ingepakt kon worden. Afscheid genomen van Kerstin en Alfred en 11.00 uur precies zijn wij weggereden. Bij Neurenberg moesten wij iets rustige rijden i.v.m. hevige regen. Een stuk verder werd de lucht steeds zwarter en er kwam een behoorlijke regen- en hagelbui naar beneden. Wij hebben net geluk gehad met de hagel, want er stonden vele auto’s aan de kant die net de snelweg weer op wilden rijden. Rustig doorgereden, totdat enkele meters voor ons 2 auto’s op elkaar vlogen. Wij hadden net geluk, want Robert ging toevallig naar rechts en kon een gedeelte van de vluchtstrook pakken. Bij Raststatte Siegen-Ost hebben wij rond 18.45 uur wat gegeten en eindelijk zijn daarna de kinderen in slaap gevallen tot aan Nederland toe. Even voor 23.00 uur waren wij thuis.

Zend een mail naar robert@familieslagter.eu voor vragen of suggesties over deze Internet pagina's.
Copyright © 2008 by Robert Slagter
Laatste update: 18 augustus, 2008